23-02-09

She did it : Kate Winslet wint haar eerste Oscar

Oscarwinnares Kate Winslet
Kate Winslet heeft de Oscar van beste actrice weggekaapt voor haar rol in 'The Reader'. In die bijzonder aangrijpende film vertolkt de 33-jarige Britse actrice die wereldberoemd werd door Titanic meesterlijk de rol van Hannah Schmitz, een gewezen kampbewaakster van de SS.

De rol die Kate Winslet speelt in 'The Reader' is ronduit subliem. In een passionele relatie met een vijftienjarige pientere student laat de ongeletterde tramconductrice Schmitz zich allerlei teksten voorlezen door haar jonge minnaar. Plots verdwijnt ze en pas jaren later ontmoeten ze elkaar terug in heel andere omstandigheden terug: voor de rechtbank waar de jongeman - nu student rechten - het verleden van zijn gewezen minnares ontdekt. In deze prent rond onverwerkt verleden, (collectieve) schuld en straf, ongeletterdheid en liefde overtreft Winslet al haar vorige acteerprestaties.

Ze was helemaal overmand door haar emotie bij de uitreiking, want na een reeks nominaties heeft ze eindelijk haar eerste Oscar te pakken. "Goh, al sinds mijn achtste heb ik deze speech geoefend. Dit Oscarbeeldje was toen een bus shampoo", hijgde Kate Winslet nog na uitzinnige van vreugde, waarna ze haar vader vroeg om te fluiten om te weten waar ie zat bij de bedanking. "Ik wil deze Oscar in de eerste plaats opdragen aan de overlede Anthony Minghella en Sydney Pollack." Beide filmgrootheden stierven tijdens de opnames van de film. Ze waren de producers van 'The Reader'.
ZWART

De commentaren zijn gesloten.